Descoperiți Frumusețea Parcului Natural Macin si Obiectivele turistice din zona Greci

Obiective turistice Greci

Articol realizat de Pensiunea Niko’s House – Cazare in Comuna Greci

Parcul national Muntii Macinului

Cea mai importanta atracție turistica din zona Localității Greci si probabil a doua ca importanta din Județul Tulcea sunt Parcul National Munții Măcinului.
Aceștia sunt cei mai vechi munți din România, interesul cercetătorilor fiind îndreptat, datorită nenumăratelor vestigii istorice, către săpăturile arheologice, dar în egală măsură și către cercetarea științifică a vastului tezaur natural existent aici: geologic, dar si flora si fauna deosebita din aceasta zona geografica.

Capacitatea naturala de care dispune în prezent, face Parcul Naţional Munţii Măcinului accesibil unei game extinse de turiști pasionați de drumeții libere în natura. Peisajele deosebite, flora, faună specifice parcului, fac din Parcul National Munții Măcinului un obiectiv turistic deosebit, care nu trebuie ratat de impatimitii traseelor in natura.

Pe diferitele plafoane de vegetație, între 10 şi 467 m pe Vf. Ţuţuiatu, turiștii pot întâlni peisaje unice si deosebite de stepă la baza munților, urmate mai sus de păduri cu gorun, mojdrean si stejar pufos ajungând apoi la tufișuri pe culmi și stanci, apoi poieni de stepă cu aspect de gol montan.
In arealul Parcului Muntii Macinului există una din cele mai vechi, interesante şi cunoscute rezervații din Romania: Rezervaţia Naturală Valea Fagilor. Rezervatia se iese in evidenta prin prezenţa unică şi extinsa a fagului tauric ce prezintă caracteristici intermediare între fagul autohton şi fagul oriental, dar si florei de subarboret, unică în Dobrogea.

Din punct de vedere geomorfologic, în interiorul parcului national, iese in evidenta Culmea Pricopanului, cu relief de tip alpin, reprezentat prin vârfuri stâncoase ascuțite, ce se se întind pana la altitudinea de 370 m pe Vârful Suluc. Forma de dezagregare a rocilor este activa, fiind numeroşi martori de eroziune, cu aspect ruiniform, care aduc peisajului o mare varietate de forme. În celelalte zone ale parcului vârfurile sunt în general mai puţin ascutite, dar versanţii sunt adesea stâncoşi şi abrupţi, pe alocuri fiind acoperiţi de grohotişuri, îndeosebi pe partea vestică a Culmii Măcinului.
Mai multe despre cunoscutele culmi ale parcului national puteți citi mai jos.

Vârful Țuțuiatul

Vârful Țuțuiatul este cel mai important dintre obiectivele turistice care merita vizitate din zona localitatii Greci, vârful muntos cel mai înalt din Munții Măcinului, județul Tulcea, acesta are o altitudine de 467 metri fiind situat la ieșirea de Nord-Est – foarte aproape de localitatea Greci.

Traseul porneşte catre Varful Țuțuiatul din comuna Greci serpuind cea mai inalta formațiune granitică din Munţii Măcin care a luat naştere acum aproximativ 300 de milioane de ani in urma. Varful Ţuţuiatu este si cel mai spectaculos punct de observaţie de pe versantii vestici ai Munţilor Măcin, acesta fiind şi cel mai înalt. Panorama de pe varf este vastă şi deosebita, de aici se vede Culmea Pricopanului dar şi vârfurile crestei principale a Munţilor Măcin, oraşele Braila, Măcin, Galati, Depresiunea Greci, Vîrful Iacob Deal, Rezervaţia Chervant – Priopcea, si chiar unele dintre braţele Dunării. În zona de pădure întâlnim zone deosebite de pădure balcanică, mediteraneeană, dar si central europeană care în combinatie ofera o paleta coloristică variata a frunzişului.

Pe traseul Varfului Ţuţuiatu regasim plante xerofile precum: Ciucuşoara de stâncă, Garofiţa pitică (Dianthus nardiformis) (Alyssum saxatile), Bujorul dobrogean (Paeonia peregrina); iar cat priveste fauna, aici putem descoperi insecte protejate chiar la nivel european (Rosalia alpina, Morimus funereus, Cerambix cerdo); reptile: Ţestoasa dobrogeană, Guşterul (Lacerta viridis), Balaurul dobrogean (Elaphe quatorlineata); dar şi diverse mamifere cum ar fi: pisica sălbatică (Felis silvestris),Vulpea (Vulpes vulpes), căpriorul (Capreolus capreolus) etc.
Vârful este si o zona foarte buna de observare a păsărilor răpitoare specifice zonei cum ar fi: şoimul dunărean (Falco cherrug), şorecarul mare (Buteo rufinus) sau şerparul (Circaetus gallicus).

Prin utilizarea acestui site va exprimati acordul cu privire la politica noastra de cookie-uri.

Call Now Button